Uttalande från Liberalerna Malmös höstmöte 25/11 2023 med anledning av kriget mellan Israel och Hamas. 

  • Startsida
  • /
  • Okategoriserade
  • /
  • Uttalande från Liberalerna Malmös höstmöte 25/11 2023 med anledning av kriget mellan Israel och Hamas. 

Vi älskar vårt Malmö. Här finns en rikedom från alla världens hörn med rötter från 186 nationaliteter, men Malmös mångfald står inför stora utmaningar. Sedan den 7 oktober, då Hamas brutalt och skoningslöst mördade 1200 israeler och tog ett par hundra som gisslan, befinner sig många judar i en situation där de känner sig tvungna att dölja sin identitet och trosuppfattning och upplever en konstant rädsla för att utsättas för hot och trakasserier.

Det är med fasa vi ser hur antisemitismen återigen sveper över västvärlden, Sverige och Malmö inkluderat. Judar hotas i deras hem, israeliska flaggan bränns utanför Synagogan, judiska elever får utstå Hitlerhälsningar och anspelningar på Förintelsen i skolan. Sociala medier svämmas över av antisemitism och konspirationsteorier. 

Sedan Liberalerna gick med i styret 2018 har vi arbetat hårt för att bekämpa antisemitismen i Malmö. Genom ett tydligt och målmedvetet arbete tillsammans med Judiska församlingen, Svenska kommittén mot antisemitism och skolorna, har vi kommit en bra bit på vägen. Tyvärr har kriget mellan Israel och Hamas nu försvårat detta arbete.

Kriget har sedan den 7 oktober kostat tusentals liv. Många oskyldiga barn och vuxna har fått sätta livet till på bägge sidor av konflikten. Det är fruktansvärda scener som utspelar sig och sorgen och vreden tar sig uttryck även hos Malmös befolkning. Konflikten i Mellanöstern får inte bidra till ökad intolerans i Malmö. Det är avgörande att vi tillsammans arbetar för en stad som är öppen och tolerant, där ingen individ behöver dölja sin identitet. Det är ett ansvar som vilar på oss beslutsfattare men också varje Malmöbo. Det är var och ens skyldighet att agera för att bevara en stad präglad av öppenhet. Att i en tid präglad av oro, rädsla och hat, inte kollektivt skuldbelägga en folkgrupp eller religion. Genom ömsesidig respekt och förståelse kan vi säkerställa att Malmö förblir en stad som välkomnar och omfamnar sin mångfald.